Reflektion har aldrig varit viktigare

Mycket händer i världen just nu. Länder som varit mer eller mindre stängda, börjar lätta på restriktioner. Alla väntar med nyfikenhet eller oro på vad som ska ske. Står vi i ett vägskäl? Kommer det gå bra? Kommer det komma en andra våg av smitta och sjukdom?

Ingen vet! Det enda vi verkligen vet, är just att vi inte vet. Hur ska vi kunna veta? Några påstår sig veta, de säger att de vet eftersom de ser historiskt på saken och att historien alltid upprepar sig. Så de anser sig sitta inne med svaret, svaren. Men är det så, är det verkligen så att historien upprepar sig? Jag har svårt att se ett mönster i historien, som kan förutspå framtiden. Visst, vissa saker återkommer. Vi lever ju i en cyklisk värld, så det är väl inte så konstigt. Vissa saker återupprepar sig. Ja, såklart. Men vi vet ju inte när eller hur. Eller vet vi det?

Jag tror att vi alla behöver reflektera kring vår egen möjlighet att påverka våra egna liv, samt de liv som vi ansvarar för som förmyndare. Den enda viktiga frågan för mig är hur jag kan göra vad som är rätt! Jag kan inte veta, så jag behöver förlita mig på mig själv. Och jag behöver leta där jag kan hitta tillförlitliga svar på vad som är rätt för mig.

Vi har alla viktiga beslut att fatta. Och jag själv föredrar att känna mig förberedd när jag ska ta viktiga beslut. Jag vill att mina beslut ska vara baserade på mina egna upplevelser, erfarenheter och känslor. Och för att få det så, så reflekterar jag innan jag tar beslut. Jag ältar inte, jag kräver inte vetskap (för som sagt, jag tror att det är svårt att veta om framtiden). Jag vill liksom ha mig själv med i båten, så att säga. Därför reflekterar jag mycket, för att hjälpa mig själv att hålla en kurs som jag själv valt.

Reflektionen ger mig insikter om vad jag själv vill, om vad jag kan påverka och om hur jag känner. Om jag inte reflekterar, så kommer mina beslut att grundas på allt omkring mig; massmedias bild, sociala mediers bild, rykten, halvsanningar och skvaller. Det är svårt att värja sig från det. Det är svårt att kräva sanna källor hela tiden. Mina åsikter påverkas av bruset, vare sig jag vill det eller ej. Därför är det extra viktigt med reflektion just nu. 

När, om, du stannar upp och tittar inåt, vad ser du då? När, om, du tar dig tiden att känna efter vad du vill, vad känner du då? Vad tycker du är rätt? Vad harmoniserar dina värderingar med?

Reflektion handlar om att samla intryck och köra dem genom dina egna värderingar. Samlandet av dem kan du göra på många sätt. Du kan studera fakta (analys), du kan begrunda vad som hänt (utvärdering), du kan prata med andra (dialog) och du kan prata med dig själv och känna efter (kontemplation). 

Och du kan blanda dessa olika sätt till en dynamisk anrättning av intryck, välbalanserad av fakta, upplevelser, åsikter och känslor. Jag tror att det är vad vi behöver just nu. Jag tror vi behöver balans, en lagom avvägd ”sanning”, en väg att följa som harmoniserar med våra egna övertygelser, utan att skrika ut den i protest mot alla som tycker på annat vis.

”The search for someone to blame are always successful!” Låt oss lägga energin på vad vi själva kan göra rätt istället.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *