Vår Story

1995 tog en kompis ut mig i skogen för att vara med på ett företagsarrangemang. Jag hade ingen aning om vad det var, men snart stod jag framför en grupp och instruerade övningar av olika slag. Det var otroligt taggande och inspirerande. Där började min resa med grupper, utveckling och ledarskap.

Mindstretching dök upp första gången 2007. Jag och några kollegor planerade en workshop tillsammans på temat personlig utveckling. Under arbetet diskuterade vi namn på konceptet och vi kom fram till att en av grunderna i all personlig utveckling handlar om att träna. Men något bra namn kom vi inte på. Inte då!

Men en natt vaknade jag med ordet Mindstretching i huvudet. Jag skrev upp det på ett block jag hade vid sängen och somnade om. Nästa morgon läste jag ordet igen och kände att detta var det rätta!

Att tänka utanför de vanliga spåren, att se saker ur nya perspektiv, att skapa utrymme för nya insikter och lärdomar, det är vad jag alltid varit intresserad av. Redan som 10-åring insåg jag att jag bäst lärde mig matematik genom att utgå från facit. Med svaret på plats blev det lätt att förstå hur det hängde ihop och hur jag skulle räkna ut saker. Det var inte så man skulle göra, det var inte så man fick göra. Men det fungerade ju, så jag gjorde så ändå. Och lärde ut det sättet till mina kompisar till lärarnas stora förtret.

För mig har nyfikenheten av vad som händer, när man inte vet vad som ska hända, varit en stark drivkraft i livet. Jag har sysslat med improvisationsteater, utsatt mig för att vara egenföretagare i över 30 år nu, flyttat till för mig okända platser och helst rest utan färdiga planer. Det är den känslan jag valt att ta med i de workshops och koncept jag skapat genom åren. Men under trygga och säkra former naturligtvis. Med mig och mina kollegor som reseledare.

Träning och reflektion

Mindstretching sammanfattar den resan, den processen. Och på vägen har jag insett att jag är bra på att skapa metoder och modeller som illustrerar och gestaltar förändring och utveckling. För att utvecklas behöver vi alla nya perspektiv och erfarenheter, de vi inte får om vi gör som vi alltid gjort. Vi behöver tänja på tankarna för att skapa nya vägar. Metoderna och modellerna hjälper oss att träna på det. För att sedan reflektera kring det!

Magnus Finkelstein, grundare av Mindstretching Sweden

Vårt gemensamma projekt 2007 gick ut på att skapa workshops för träning på personlig utveckling. Målet var att komma in på gym, på skolor och på företag. En fantastisk idé som fortfarande är aktuell. Tyvärr rann just det samarbetet ut i sanden. Det utmynnade istället i en mängd föreläsningar om personlig utveckling och andra spännande koncept om förändring! Och namnet blev kvar!

Ett nätverk av kollegor

På den tiden jobbade jag mycket med grupputveckling och med utvecklande workshops åt Microsoft Sverige. Jag arbetade även med ledarskapsträning på Nordea Bank, åt vilka jag haft löpande uppdrag i över 13 år. Under åren har jag hittat fantastiska medarbetare i branschkollegor, som jag använder som handledare på dessa uppdrag. Vi har blivit ett skönt gäng som värnar om varandra och anlitar varandra i olika uppdrag.

Från 2007 till 2011 låg fokus på grupputveckling i Stockholm. Men efter en flytt ut på landet i norra Uppland blev fokus istället den egna gården, med gruppkoncept i naturen. Klassisk grupputveckling blandat med ledarskapsträning och personlig utveckling!

Workshops som koncept och format har allt mer tagit över vårt arbete. Det är vad vi hela tiden har arbetat med, men under andra namn. Det interaktiva har alltid varit den gemensamma nämnaren för allt vi gjort. Och modellen Teori Praktik Reflektion ligger som en grund i alla våra koncept.

2017 flyttade Mindstretching till Österlen. Förändringens tid var kommen! Förändringar hos min största kund, Nordea, skapade möjligheterna för mig att ta steget och uppfylla en gammal längtan – att återvända till den skånska landsbygden.

Workshops och kurser

Idag ligger fokus på 3 saker: Ledarskapsträning, workshops som verktyg och farkost för utveckling, samt på ledarstöd/handledning. Här kan jag använda mina metoder och modeller för utveckling och verkligen se hur de gör skillnad i människors liv.

Vi, dvs jag och mitt nätverk av branschkollegor, har blivit experter på att skapa workshops på beställning. Eller så finjusterar vi våra färdiga workshops så att de passar perfekt för olika frågeställningar, problem eller utmaningar.

Så vad är Mindstretching?

Det är lika mycket en känsla och en upplevelse, som en samling koncept, metoder och modeller för att skapa nya perspektiv. Förändring och utveckling handlar mycket om att se gamla saker på nya sätt. Det är vad Mindstretching gör!